درمان اختلاف طول پا یا سندرم پای کوتاه
اختلاف طول پا که در برخی منابع با نام سندرم پای کوتاه هم شناخته می شود، به اختلاف طول کلی پا گفته می شود. به جز در موارد شدید بیماری، اختلاف طول پا تاثیری بر عملکرد پاها نمی گذارد و نیازی به درمان ندارد.
آیا کوتاهی پا مادرزادی است ؟
اختلاف طول پای شدید در دوران رشد و هنگام چهار دست و پا رفتن و راه رفتن کودک، معمولاً به چشم والدین کاملاً واضح است. برخی کودکان با این عارضه به دنیا می آیند. در برخی موارد دیگر اختلاف طول پاها در اثر آسیب یا بیماری به مرور زمان ایجاد می شود. اختلاف شدید طول پاها می تواند منجر به لنگیدن شدید و قابل توجه شود و راه رفتن و دویدن و بازی کردن را برای کودک دشوار سازد.
علت اختلاف طول پاها
شکستگی و ترمیم استخوان می تواند منجر به اختلاف طول پا شود. در مواردی که استخوان به قطعات بسیاری شکسته شده باشد، یا پوست و ماهیچه های اطراف استخوان به شدت آسیب دیده باشد ( شکستگی باز ) احتمال وقوع این عارضه بیشتر است.
استخوان پای آسیب دیده در کودکان، به مرور و با رشد کودک، سریع تر رشد می کند و به همین دلیل نسبت به پای دیگر بلند تر می شود. از دیگر دلایل اختلاف طول پا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– عفونت استخوان
– بیماری های استخوانی مانند دیسپلازی
– بیماری اولیر
– نوروفیبروماتوز
– بیماری های ارثی
تشخیص اختلاف طول پا
معمولاً والدین اولین افرادی هستند که این مشکل را تشخیص می دهند. زمانی که کودک راه می رود می توان این مورد را بررسی کرد. از جمله آزمایش هایی که برای تشخیص این بیماری به کار می رود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– معاینه فیزیکی ( بررسی چگونگی نشستن، ایستادن و حرکت کردن کودک )
– آنالیز مدل راه رفتن ( کودکانی که به این بیماری مبتلا هستند با کشیدن زانوی کوتاه تر و یا راه رفتن بر روی انگشتان پا سعی بر جبران کوتاهی طول پا دارند.)
– اندازه گیری طول پاها – پزشک برای تشخیص این عارضه در ابتدا از بلوک های چوبی استفاده می کند.
– آزمایشات تصویر برداری مانند تست اشعه ایکس و سونوگرام
درمان اختلاف طول پا یا سندرم پای کوتاه
برای درمان بیماری در ابتدا موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرند:
– اندازه اختلاف طول پا
– سن کودک
– علت به وجود آمدن عارضه
درمان اختلاف طول پاها بستگی به شدت بیماری دارد. در بسیاری از موارد که اختلاف پا خفیف است نیازی به درمان نیست و با استفاده از کفش های مناسب که طول هر دو پا را میزان می کنند، می توان مشکل را برطرف کرد. ولی در برخی موارد شدید بیماری نیاز است که از روش های جراحی کمک گرفته شود.
به طور کلی جراحی برای درمان این عارضه با یکی از سه هدف زیر انجام می گیرد:
– کاهش رشد و یا متوقف کردن رشد پای بلند تر
– کوتاه کردن پای بلند تر
– بلند کردن پای کوتاه تر
منبع : https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/limb-length-discrepancy/