سرطان استخوان لگن یک سرطان نادر اما جدی است که نیاز به پیگیری به موقع و جدی دارد تا درمان شود. به طور کلی سرطانهایی که از استخوان شروع شوند بسیار کم هستند. معمولا سرطانها از قسمتهای دیگر آغاز میشوند و به استخوانها مانند استخوان لگن گسترش پیدا میکنند. در ادامه این مقاله از سایت دکتر کاوه قرنی زاده در مورد دلایل، انواع، علائم، ریسک فاکتورهای و پیش آگاهی ابتلا به سرطان لگن به طور کامل صحبت خواهیم کرد.
سرطان استخوان لگن به چه صورت است؟
انواع مختلفی از سرطانها میتوانند باعث سرطان استخوان لگن شوند. استئوسارکوم شایعترین سرطان اولیه استخوان است که افراد 10 تا 30 سال را مبتلا میکند. سارکوم یوئینگ دومین نوع سرطان اولیه استخوان است و در افراد بالای 30 سال به ندرت ایجاد میشود. با اینکه سرطان استخوان میتواند در هر استخوانی ایجاد شود اما معمولاُ در استخوانهای بزرگ لگن، بازو و پاها بیشترین تاثیر را دارد. در نهایت سرطان لگن به دو صورت بروز پیدا میکند:
1- سرطان اولیه لگن
زمانی که رشد سلولهای سرطانی از استخوان لگن شروع شود به نام سرطان اولیه شناخته میشود. سرطان لگن اولیه معمولاُ نادر است.
2- سرطان ثانویه لگن
زمانی که شروع سرطان در اندام دیگری از بدن باشد و سپس به سمت لگن گسترش پیدا کند سرطان ثانویه نام دارد. سرطان ممکن است از ریه، کبد، سینه و یا سایر اندامها به سمت لگن گسترش پیدا کند.
دلایل رایج ایجاد سرطان لگن
دلایلی که باعث رشد تومورهای سرطان در لگن میشود هنوز به طور کامل مشخص نیست اما به احتمال زیاد برخی تغییرات در DNA فرد میتواند منجر به جهشهای ژنتیکی شود که موجب رشد و تقسیم غیر قابل کنترل سلولها میشود. همچنین گسترش سرطان از سایر اندامها که دلیل عمده درگیری لگن در این موارد است.
انواع سرطان استخوان لگن
1. استئوسارکوم
شایعترین سرطان اولیه استخوان است که بیشتر در نوجوانان و جوانان ایجاد میشود.
2. سارکوم یوئينگ
معمولا در کودکان و نوجوانان ایجاد میشود، از لگن آغاز میشود و میتواند بافتهای نرم اطراف را درگیر نماید.
3. کندروسارکوم
از سلولهای غضروفی که سطح مفصل را تشکیل میدهند آغاز میشوند. در افرادی بالای 20 سال بیشتر دیده میشود.
انواع تومورهای استخوانی لگن
- انکندروما: نوعی تومور خوش خیم است که از غضروف داخل استخوانها شروع میشود.
- استئوکندروما: توموری خوش خیم است که در معمولا در دوران کودکی و نوجوانی شروع میشود. در واقع یک رشد غیرطبیعی است که روی صفحه استخوان نزدیک صفحه رشد ایجاد میشود.
- مولتیپل میلوما: یک تومور بدخیم در مغز استخوان است که میتواند استخوان لگن را تحت تاثیر قرار دهد.
علائم هشدار سرطان استخوان لگن
شایعترین علامت هشداردهندهی سرطان استخوان لگن درد در محل تومور است. در ابتدای شروع سرطان درد لگن در زنان و مردان ممکن است خفیف باشد اما به مرور زمان و یا هنگام انجام فعالیت بدنی بدتر میشود. سایر علائم هشدار عبارت است از:
- بیحسی
- سوزن سوزن شدن
- ضعف در برخی قسمتهای بدن در صورتی که تومور به اعصاب فشار وارد کند
- کاهش وزن
- خستگی
علائم سرطان لگن در زنان
علائم سرطان لگن در خانمها مشابه علائم سرطان لگن در آقایان است با این تفاوت که ممکن است با دردهای شکمی همراه باشد که اغلب با دردهای دوران قاعدگی و یا پیش از قاعدگی اشتباه گرفته میشود. در برخی موارد ممکن است خانمها به این دردها توجه نکنند و همین موضوع منجر به تاخیر تشخیص شود. کاهش وزن، احساس خستگی، تورم و حساسیت در لگن نیز میتواند جزء علائم سرطان لگن در خانمها باشد.
ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان لگن
- برخی از انواع سرطان لگن در گروه های سنی خاصی بیشتر شایع است.
- رادیوتراپی به ویژه در دوران کودکی
- درمان با داروهای شیمی درمانی عامل آلکیله کننده
- سایر بیماریهای استخوان مانند: انکندروما، استئوکندروما، بیماری اولیر و بیماری پاژه
- بسیاری از سرطانها زمانی که در مراحل انتهایی قرار دارند میتوانند به اندامهای مجاور و یا دور مانند استخوان لگن گسترش پیدا کنند.
پیش آگاهیهای مواجه با سرطان لگن
تشخیص و درمان به موقع برای افزایش احتمال درمان بیماران مبتلا به سرطان لگن توسط بهترین جراح لگن بسیار اهمیت دارد. در صورتی که بیماری به موقع تشخیص داده شود میتوان درمانهای مناسبی برای آن ارائه کرد. سرطان لگن میتواند شامل تومورهای خوش خیم و بدخیم باشد. تومورهای خوش خیم معمولاُ به طور کامل درمان میشوند اما درمان تومورهای بدخیم معمولاُ کمی چالش برانگیز است و ممکن است نیاز باشد از چند روش درمانی به صورت همزمان استفاده شود.
*~ سوالات متداول درباره سرطان لگن ~*
لگن یک ساختار پیچیده است که از چندین استخوان تشکیل شده است، از قسمت پایین ستون فقرات حمایت میکند و منجر به اتصال آن به پاها میشود. سرطان استخوان لگن منجر به درد، تورم و کاهش تحرک میشود که میتواند بر زندگی بیمار تاثیر منفی داشته باشد.
بله، روشهای مختلفی برای درمان سرطان استخوان لگن وجود دارد که شامل جراحی تعویض مفصل لگن، شیمی درمانی و پرتودرمانی است.
به طور کلی سرطانهایی که از استخوان شروع شوند بسیار نادر هستند. سرطان استخوان لگن نیز یکی از بیماریهای نادر است که شیوع ن بسیار کم است.