انحراف حلقه لگنی یا همان لگن خاصره می تواند منجر به کمر درد، درد اعصاب لگن، بی حسی و یا گز گز پاها شود. زمانی که وضعیت دنبالچه و لگن بدن تغییر کند نه تنها حرکت لگن خاصره محدود می شود بلکه فشاری که به پایین کمر وارد می شود افزایش می یابد. درد در ناحیه پشت لگن خاصره وجود دارد ولی این درد به دلیل تغییر موقعیت مفصل است.
زمانی که مشخص شود که انحراف لگن وجود دارد، پزشک اقدامات لازم را برای بازگردانی ساختار و عملکرد کمربند لگنی و ستون فقرات انجام می دهد. درمان باارزش های کششی و گاهی کمک گرفتن از تحریک الکتریکی و یا یخ انجام می گیرد. برخی مراقبت های در منزل و انجام حرکات کششی می تواند به بهبود این وضعیت کمک کند. همچنین نیاز است تا برخی فعالیت های روزانه تغییر یابد. لگن خاصره تحت عنوان های استخوان بی نام و استخوان هیپ نیز شناخته شده است و جزئی از کمربند لگنی است. انحراف این استخوان باعث عدم تقارت لگنی می شود.
علت انحراف لگن خاصره چیست ؟
باید از مهره های کمر، لگن و زانو ها عکس برداری شود و متخصص ارتوپدی علت اصلی انحراف لگن را تشخیص دهد. در ادامه به برخی از علل رایج انحراف لگن اشاره می کنیم:
- احتمال دارد فرد از سندرم ترندلنبرگ رنج ببرد
- نشستن به مدت طولانی.
- عدم تعادل ن ماهیچه ها زمانی رخ می دهد که میزان فعالیت بدنی فرد کم باشد و بیمار برای مدت زمان طولانی بنشیند. در این صورت موقعیت لگن تغییر می کند و موجب درد و عملکرد نادرست ستون فقرات می شود.
- احتمال دارد بیمار به سندرم پای کوتاه مبتلا باشد.
- احتمال دارد فرد باردار باشد.انحراف لگن در طول بارداری شیوع بالایی دارد زیرا رباطها شل می شوند.
- احتمال دارد فرد مستقیماً بر روی لگن افتاده باشد و لگن ضرب دیده باشد.
- احتمال دارد که فرد با دررفتگی مادرزادی لگن به دنیا آمده باشد.
- احتمال دارد که فرد به اسکولیوز یا انحراف s شکل ستون فقرات مبتلا باشد ولی این انحراف به قدری اندک است که تنها با ایکس ری قابل تشخیص است.
- حتی در صورتی که زانو ها از لحاظ ساختاری سالم باشند احتمال دارد که فرد به آرتریت ستون فقرات و یا لگن مبتلا شود.
تشخیص و علائم انحراف لگن خاصره
از آن جایی که این انحراف باعث عدم تقارن کمربند لگنی می شود می توانید در برخب حالات بدن این مورد را بررسی نمایید می توانید در حالت ایستاده و در حرکت موارد زیر را بررسی نمایید.
برای بررسی این موضوع در حالت ایستاده می توانید از یک کش ورزش استفاده نمایید و هر طرف آن را با یک دست خود بگیرید. سپس جلوی آینه بایستید و دست های خود را در در بالاترین قسمت کمر خود در هر سمت قرار دهید اگر کش کج شده و تراز نباشد ممکن است دچار انحراف لگن خاصره باشید و لازم است برای بررسی بیشتر به متخصص ارتوپد مراجعه نمایید.
برای بررسی این موضوع حین حرکت نیز می توانید جلوی آینه بایستید و حرکت اسکات را انجام دهید. برای این کار 10 ثانیه روی یک پای خود بایستید در حالی که دست هایتان را به کمر خود گذاشته اید. سپس با یک پا اسکات بزنید و عدم تقارن را در دست های خود در انجام این حرکت بررسی نمایید. البته روش های متعددی برای بررسی این موضوع وجود دارد. اما برای دقیق ترین تشخیص لازم است به متخصص مراجعه نمایید.
بیماری های مرتبط با لگن معمولاً اشتباه تشخیص داده می شوند. معمولاً انحراف لگن را با انجام رادیوگرافی تشخیص می دهند. سیتی اسکن هم کمک کننده است .
بیشتر بخوانید: بهترین جراح لگن
انواع چرخش لگن
چرخش لگن را با عنوان تیلت لگن نیز می شناسند. تیلت لگن می تواند به دو شکل قدامی و خلفی رخ دهد که هر کدام علائم خود را دارند و در اثر عوامل متفاوتی ایجاد می شوند.
تیلت لگن قدامی
تیلت لگن قدامی به معنای چرخش لگن از قسمت جلو به سمت پایین باشد و از ناحیه پشت بالاتر قرار بگیرد. تیلت لگن از نوع قدامی معمولا علامت خاصی ندارد و ممکن است افراد مختلفی دچار آن باشند و از آن بی اطلاع باشند. البته این انحراف می تواند در طولانی مدت عوارض خود را به فرد نشان دهد. تیلت لگن قدامی معمولا به دلیل زیاد نشستن ایجاد می شود. و حدود 86 درص مردان و 75 درصد زنان درجات مختلفی از آن را تجربه می کنند.
تیلت لگن خلفی
تیلت لگن خلفی زمانی ایجاد می شود که لگن از قسمت جلو به سمت بالا و از قسمت پشت بدن به سمت پایین متمایل شود. این حالت در اثر نشستن های طولانی مدت و عدم تحرک در دراز مدت ، عدم تغییر موقعیت بدنی ایجاد می شود. در این حالت عضلات پشت و خم کننده بدن دچار افزایش طول و شده و عضلات بازکننده کوتاه می شوند.
درمان چرخش لگن خاصره
برای درمان چرخش لگن معمولا از روش های فیزیوتراپی و ورزش های اصلاحی و یا جراحی استفاده می شود. در جلسات فیزیوتراپی مهمولا شما درباره حرکات اصلاحی مناسب وضعیت خود راهنمایی می کند. در صورت نیاز ممکن است سایر روش های درمانی و تکمیلی همچون طب سوزنی و ماساژ درمانی نیز به شما توصیه شود.
حرکات ورزشی مناسب
در ادامه چند مورد از حرکات ورزشی که به اصلاح چرخش لگن کمک کننده است را می توانید مشاهده نمایید.
جراحی لگن جراحی اصلاحی چرخش لگن با توجه به وضعیت اسکلت و چرخش استخوانم های لگن انتخاب می شود. علاوه بر روش متداول جراحی در صورت آسیب مفصل ران می توان با روش آرتروسکوپی آن را درمان کرد. در روش متداول جراحی که استئوتومی پری استابولار نام دارد شکل و راستای مفصل لگن و حفره آن اصلاح می شود.
2 پاسخ
سلام،خیلی ممنوم از شما
اطلاعات مفیدی رو متوجه شدم و مطئن شدمکه حکرات ورزشی داده شده توسط مربی ورزشی به من کاملا مناسب اینکار هست.
اما دوستداشتم بدونم چقدر زمان میبره با حکرات اصلاحی درست بشه تین مسئله؟
سلام
بستگی به میزان انحراف دارد.