با اینکه درد در ناحیه لگن اغلب به بیماریهای ناحیه تناسلی خانمها اشاره دارد اما درد لگن در مردان نیز ممکن است بنا به دلایل مختلف رخ دهد. در ادامهی این مقاله به توضیحاتی پیرامون علت لگن درد در خانمها و آقایان و راهکارهای تشخیص و درمان میپردازیم.
علت درد لگن در آقایان
- آپاندیسیت
- شکستگی لگن
- عفونت و یا هرگونه بیماری در دستگاه ادراری مانند عفونت مثانه
- بیماریهای مقاربتی
- عفونت کلیه
- سنگ کلیه
- هرگونه بیماری و یا مشکل در رودهها
- مشکلات عصبی
- فتق
- بیماری پروستات
- بیماریهای بیضه
- دردهایی با منشاء روانی که علل جسمانی ندارد
علت درد لگن در خانمها
- حاملگی خارج از رحم
- سقط جنین
- بیماریهای التهابی لگن
- تخمک گذاری
- گرفتگیهایی که در طی دوران قاعدگی رخ میدهد
- کیست تخمدان و یا سایر بیماریهای تخمدان
- فیبروم رحم
- اندومتریوز
- سرطان رحم
- سرطان دهانهی رحم
همانطور که پیشتر اشاره شد بیشتر دردهای ناحیه لگن در خانمها به دلیل بیماری و مشکلاتی در ناحیه تناسلی رخ میدهد.
چه زمانی برای درد لگن به پزشک مراجعه کنیم؟
دردهای ناحیه لگن برخی اوقات کاملا طبیعی بوده و نشانهی بیماری خاصی نیست. مانند دردهایی که در هنگام قاعدگی حس میشود و یا درد در زمان تخمکگذاری اما در برخی موارد این دردها باید به صورت اورژانسی توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرند. در صورتی که همراه با دردهای ناحیه لگن علائم دیگری مانند مواردی که در ادامه به آن اشاره میشود را دارید لازم است در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه نمایید:
- شدت یافتن دردهای قاعدگی
- خونریزیهای واژینال در بین دو دورهی قاعدگی و یا پس از یائسگی
- مشکل در ادرار کردن (مانند احساس درد در هنگام ادرار)
- یبوست و یا اسهال مکرر
- نفخ و گاز معده
- دیدن خون همراه با مدفوع
- خون در ادرار
- احساس درد در هنگام رابطه جنسی
- تب و لرز
- درد در ناحیه کشالهی ران
بیشتر بدانید: علت درد لگن بعد از عمل دیسک کمر
روش های تشخیص علت لگن درد
پس از مراجعه به پزشک متخصص، ابتدا سوالاتی در مورد علائم دیگری که همراه با درد لگن دارید پرسیده میشود، در صورتی که در گذشته بیماری و یا جراحی در این ناحیه داشتهاید باید به پزشک گزارش دهید، سپس یک معاینهی فیزیکی انجام میشود و آزمایشاتی جهت تعیین علت اصلی درد لگن برای شما درخواست میشود. آزمایشات و تصویربرداریهایی که جهت تشخیص درد لگن ممکن است برای فرد تجویز شود عبارت است از:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- انجام تستهای بارداری برای خانمهایی که در سنین باروری قرار دارند
- کشت ترشحات واژن و یا ترشحات آلت تناسلی آقایان جهت بررسی بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا
- تصاویر اشعه ایکس از شکم و لگن
- ام آر آی
- سنجش تراکم استخوان
- لاپاراسکوپی تشخیصی برای مشاهدهی ساختارهای داخل شکم و لگن
- هیستروسکوپی جهت بررسی و معاینه رحم
- آزمایش مدفوع به منظور بررسی وجود خون در مدفوع
- آندوسکوپی رکتوم و یا کولون
- سونوگرافی شکم و لگن
- سی تی اسکن از شکم و لگن
راه های درمان درد لگن
درد مزمن در ناحیهی لگن میتواند منجر به کاهش کیفیت زندگی شما شود، بنابراین با توجه به علت اصلی درد لگن باید درمانهای مناسب را پیگیری نمایید. در برخی موارد لازم است چند درمان را به صورت همزمان انجام دهید پس قبل از هر اقدامی ابتدا به یک متخصص ارتوپد مراجعه کنید به طور کلی روشهایی که جهت درمان درد لگن پیشنهاد میشود عبارت است از:
استراحت و فعالیت فیزیکی محدود
در برخی موارد، استراحت و کاهش فعالیتهای جسمانی شدید میتواند به بهبود درد لگن کمک کند. در چنین موقعیتی متخصص ارتوپدی توصیه کند تا فعالیتهایی که ممکن است فشار یا استرس بیشتری به لگن وارد کنند، مانند برخی ورزشها یا حرکات خاص را محدود و کنترل کنید.
دارودرمانی
پزشک ارتوپد با بررسی و تشخیص دقیق علت درد لگن، برنامه درمانی مناسب را برای بیمار تدوین خواهد کرد که در قدم اول و آسیب های خفیفتر این روش، دارو درمانی خواهد بود. داروهایی که جهت درمان ممکن است برای شما تجویز شود، شامل این موارد میشود:
- مسکن: جهت کاهش درد لگن میتوانید از داروهایی مسکن بدون نسخه مانند آسپرین، ایبوپروفن، استامینوفن و یا مسکنهای قوی دیگر که توسط پزشک تجویز می شود استفاده نمائید.
- داروهای هورمونی: این گروه از داروها برای برخی از بیماریهای دستگاه تناسلی خانمها تجویز میشود.
- آنتی بیوتیکها: در مواردی که درد لگن به دلیل یک عامل عفونی ایجاد شده باشد مصرف آنتی بیوتیکها میتواند درمان مناسبی باشد.
- شل کنندههای عضلانی: مانند سیکلوبنزاپرین در کاهش دردهای لگنی نقش موثری دارند.
فیزیوتراپی
جلسات فیزیوتراپی که می تواند شامل استفاده از ماساژ درمانی و برنامه تمرینی فیزیکی باشد، برای کاهش برخی دردهای لگنی که منشا عصبی و عضلانی دارد، موثر است. همچنین در مواردی استفاده از کمپرس گرم و سرد برای کنترل و درمان درد لگن پیشنهاد میشود و طبق تجربه برای رهایی هر چه سریعتر از شر درد به شدت مفید خواهد بود.
تحریک نخاع
در این روش با استفاده از دستگاههایی مسیر ارسال سیگنالهای عصبی درد به مغز مسدود میشود تا میزان درد لگن کاهش بیابد.
تزریقات محلی
در برخی موارد، پزشک متخصص ممکن است برای درمان فرد، تزریقات محلی از داروهای ضد التهاب یا استروئیدها را در منطقه مورد درد لگن پیشنهاد دهد. این تزریقات میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند. برای مثال یکی از درمان های پرطرفدار این روزها تزریق سلول بنیادی برای درمان دردهای لگن و مفاصل است.
عمل جراحی
در نهایت اگر آسیب خیلی جدی بوده، به درمانهای عادی پاسخ ندهد و نیازمند درمان سریع باشد، پزشک ارتوپد بعد از انجام تستهای تشخیصی مختلف درمان جراحی را به فرد پیشنهاد خواهد کرد، انتخاب نوع جراحی لگن مورد نیاز بسته به شدت و محل آسیب لگن متفاوت خواهد بود. برخی از جراحیهایی که جهت درمان درد لگن ممکن است توسط بهترین جراح لگن تهران انجام شود عبارتند از:
- آرتروسکوپی لگن
- جراحی تعویض مفصل لگن
- جراحی لگن باز
- لاپاراسکوپی جهت درمان اندومتریوز
- هیسترکتومی جهت برداشتن رحم و تخمدان
جلسات مشاوره
در مواردی که دردهای لگن منشاء جسمانی ندارد و به دلیل اختلالات روحی ایجاد میشود مانند افسردگی، اضطراب، اختلال چند شخصیتی و یا آسیبهایی که در طولانی مدت وارد شده مانند سواستفادههای جنسی و عاطفی میتوان با جلسات مشاوره و کمک از یک روانپزشک به تسکین دردهای ناحیه لگن پرداخت.
*~ سوالات متداول درباره علت درد لگن و روش های درمان آن ~*
علائم درد لگن میتواند شامل درد تیز و خفیف، تورم، محدودیت حرکت، استفراغ یا تهوع و تغییر رنگ و دمای لگن باشد.
بله، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (مانند آسپرین یا ایبوپروفن) و دیگر داروها میتوانند در کاهش درد و التهاب لگن مفید باشند. اما تجویز داروها باید توسط پزشک صورت گیرد.
بله، استفاده از کمپرس گرم یا سردی در منطقه درد میتواند به کاهش التهاب و تسکین درد لگن کمک کند. اما قبل از استفاده از آنها، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
بله، در برخی موارد شدید و مزمن درد لگن، جراحیهایی مثل جراحی تعویض مفصل لگن یا آرتروسکوپی لگن از طرف متخصص ارتوپد پیشنهاد میشود.