دررفتگی زانو به زمانی گفته می شود که استخوان های تشکیل دهنده مفصل زانو از جای خود در می روند و جابه جا می شوند. درمان نامناسب و یا تاخیر در درمان می تواند باعث از دست دادن پا شود. بنابراین در صورتی که احتمال در رفتگی زانو می دهید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. در ادامه مقاله با ما باشید تا به علت، علائم و گزینه های درمانی دررفتگی زانو اشاره کنیم.
دررفتگی زانو به طور خاص به زمانی گفته می شود که استخوان های ساق پا یا ران پا دچار انحراف یا چرخش ناگهانی می شوند. استخوان های دو طرف زانو توسط رباط ها و تاندون ها به یکدیگر محکم شده اند. هر کدام از رباط ها مسئولیت تثبیت بخشی از زانو را دارند. زمانی که دررفتگی زانو رخ می دهد این رباط ها پاره می شوند. در برخی موارد، کشکک زانو و رباط ها به طور همزمان تخریب می شوند.
علت دررفتگی زانو چیست؟
در رفتگی زانو معمولاً بعد از یک ضربه و آسیب اتفاق می افتد؛ برای مثال افتادن از بلندی، تصادف با ماشین یا آسیب های مشابه.
زمانی که زانو در می رود، تغییر شکل زانو واضح است. در این شرایط زانو متورم و دردناک می شود. حتی اگر زانو جا بیفتد معمولاً آسیب های شدیدی به رباط ها وارد می شود که باید برای درمان آن ها اقدام شود. درمان شکستگی زانو را در مقاله بعدی بخوانید.
دررفتگی زانو چه علائمی دارد
از ظاهری ترین علائم دررفتگی زانو تورم در ناحیه زانو و تغییر شکل آن است. همچنین احساس درد شدیدی که مانع از حرکت دادن زانو می شود علامت بعدی دررفتگی این مفصل است.
دررفتگی زانو ممکن است همراه با آسیب های دیگری در این ناحیه همراه باشد و حرکت کردن را برای فرد بسیار دشوار کند. آسیب اعصاب نازک نی ،پاره شدن یا انسداد عروق خونی پشت زانو و ترومبوز وریدی ( ایجاد لخته خون در ورید عمیق ) از جمله آسیب های شایع همراه با دررفتگی زانو است.
دررفتگی زانو در همه موارد درد شدیدی را باعث می شود. اگر زانو جا بیفتد متورم می شود و حرکت دادن زانو بسیار دردناک می شود. یکی از خطرناک ترین عوارض دررفتگی زانو از دست دادن نبض در زیر زانو به دلیل آسیب شریان یا از دست دادن حس زیر زانو به دلیل آسیب عصبی است.
تشخیص دررفتگی زانو
معمولا دررفتگی زانو در بافت ها و رباط های اطراف استخوان نیز آسیب ایجاد می کند. ممکن است رباط های خلفی و قدامی زانو نیز همراه با دررفتگی زانو دچار آسیب شده و پاره شوند. احتمال آسیب غضروف و مینسک زانو نیز وجود دارد. به منظور تشخیص دررفتگی زانو پس از بررسی بافت های آسیب دیده پزشک تست های تصویر برداری رای برای تشخیص قطعی تجویز می کند. برخی از این آزمایشات را در قسمت زیر مشاهده می کنید. درباره پای پرانتزی بخوانید.
- و اشعه ایکس CT scan
- MRI
- سی تی آنژیوگرافی ( که در آن ماده رنگی به درون رگ ها تزریق شده و مسیر گردش خون و انسداد عروق مشخص می شود.)
درمان دررفتگی زانو
دررفتگی زانو باید به سرعت جا انداخته شود. البته این کار بسیار دردناک خواهد بود و به همین دلیل با کمک بی حسی یا بی هوشی انجام می شود. البته ممکن است جا اندازی به صورت بسته امکان پذیر نباشد و به انجام جراحی برای جا انداختن زان نیاز باشد. لازم است اضافه کنم در بیشتر موارد دررفتگی زانو با حرکت بیمار به صورت خودکار جا می رود و نیاز به جا اندازی مجد نیست. البته پس از جا افتادن زانو جراحی آرتروسکوپی زانو برای ترمیم پارگی مینسک و بهبود آسیب لیگامان و غضروف ها انجام می شود.
در ابتدا با تصویربرداری های مختلفی مانند ایکس ری و ام آر ای شدت در رفتگی و آسیب هایی که به رباط ها و تاندون ها وارد شده است تشخیص داده می شودو در اکثر موارد بیمار باید بستری شود . سپس اقدام درمانی مناسب صورت می گیرد:
جا انداختن زانو
پزشک بخش پایینی پا را با حرکت درست به جای اصلی خود هدایت می کند و آن را جا می اندازد. این روش بسیار دردناک است بنابراین در ابتدا داروهای مسکن یا آرام بخش مصرف می شود. جا انداختن به موقع زانو جزو مهم ترین و اولین راه های درمانی برای در رفتگی زانو است. این اقدام توسط متخصص ارتوپدی و به صورت اوژانسی انجام می گیرد.
اگر آسیبی به رگ های اصلی رسیده باشد با انجام جراحی به صورت اورژانسی و ترمیم رگ آسیب دیده جریان خون را باز می گردانند.
عدم تحرک
برای جلوگیری از آسیب های بیشتر پس از جا انداختن زانو از اسپیلنت و یا گچ گرفتن کمک گرفته می شود تا زانو ثابت نگاه داشته شود. این اقدام از خم شدن زانو جلوگیری می کند و بافت ها شروع به ترمیم می کنند.
معمولاً دررفتگی زانو باعث آسیب به رباط ها و شکستگی استخوان می شود. پس از بهبود تورم زانو از جراحی بازسازی برای بازگرداندن عملکرد زانو کمک گرفته می شود. متخصص بعد از جراحی بازسازی بیمار را معاینه می کند تا از روند بهبود بیمار اطمینان حاصل کند.
توجه داشته باشید دررفتگی زانو باید به سرعت درمان شود چراکه تاخیر در درمان دررفتگی ازنو تنها درمان را پیچیده تر و دشوار تر می کند. آتروفی بافت و کوتاه شدن لیگامان ها از عوارض عدم درمان به موقع دررفتگی زانو است.
در انتها می توانید سوالات خود را از دکتر کاوه قرنی زاده متخصص ارتوپدی و فلوشیپ تعویض مفصل زانو در بخش نظرات سایت بپرسید.
منبع :