عقب زدگی زانو همانطور که از اسمش مشخص است در اثر بیش از حد عقب بودن زانو است. در این حالت زانو از شکل طبیعی خود عقب تر به نظر رسیده که این مشکل باعث تغییر شکل زانو می شود. در زانوی عقب زده، فرد دچار درد و در نهایت مبتلا به آرتروز زانو می شود، که میزان این درد به شدت عقب بودن زانو دارد. میزان عقب بودن زانو طبق تشخیص متخصص ارتوپدی می تواند در سه حالت خفیف، متوسط و شدید باشد. به منظور آشنایی بیشتر با علل، علائم و درمان عقب زدگی زانو تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
عقب زدگی زانو (هایپر اکستنشن زانو)
عقب زدگی زانو ها که شامل عقب بودن غیر طبیعی زانو ها می گردد، هایپر اکستنشن زانو نیز نامیده می شود. در این حالت فشار بیشتری به زانو ها وارد شده و احتمال زانو درد و بیماری های مفصلی افزایش میابد. عقب زدگی زانو ها که اتساع یا برگشت زانو نیز نامیده می شود، بیشتر در زنان مشاهده می شود. همچنین احتمال ایجاد آن در ورزشکاران نیز وجود دارد.
عقب زدگی زانو باعث بروز عوارضی در بدن فرد می شود، شایع ترین این عوارض به ترتیب زیرند:
- ایجاد درد در ناحیه زانو
- افتادگی لگن
- بروز آرتروز زودرس
- افزایش آسیب پذیری زانو
- ایجد ظاهر و حالت ناخوشایند
- تغییر حالت راستای ستون مهره ها
دلایل عقب رفتگی و بدشکل شدن زانو
از اصلی ترین دلایل عقب رفتگی زانو شل بودن مادرزادی رباط های مفصل زانو است. ضعف و بی حرکت ماندن ماهیچه هایی مانند ماهیچه گاستروکنمیوس، ماهیچه پاپلیتیس، ماهیچه فموریس، ماهیچه اکستانسوز، نقص در مفصل تعادلی بدن ( پروپریسپشن)، نبود تناسب بین اندام های تحتانی، اختلالات عضلانی، محدودیت انعطاف عضله ها و بسیاری دیگر از مشکلات عضله ای و ماهیچه ای باعث عقب زدگی زانو می شوند.
همچنین آسیب دیدگی زانو و یا سستی طبیعی رباط ها در این بخش نیز می تواند به عقب زدگی زانو منجر شود. قرار گیری نادرست مفصل مچ و یا اختلاف در طول اندام های تحتانی نیز از عوال ایجاد کننده عقب زدگی زانو است. بی ثباتی مفصل زانو و بد جوش خوردن استخوان های اطراف انو نیز باعث افزایش احتمال عقب زدگی زانو می شود.تعویض مفصل زانو یکی از جراحی های متداول زانو است. برای مطالعه مطالب بیشتر درباره جراحی تعویض مفصل زانو این مقاله را بخوانید.
علائم ناشی از وجود عقب زدگی زانو
عقب زدگی زانو در ابتدا باعث درد زانو و احساس کشیدگی در هنگام انجام فعالیت های بدنی می شود. همینطور احساس فشار شدید در ناحیه جلوی زانو از علائم عقب رفتگی زانو است. به طورکلی از مهمترین علائم اتساع یا برگشت زانو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد
- تورم
- مشکل در حرکت دادن زانو و کاهش دامنه حرکتی
- بی ثباتی یا احساس اینکه زانوی شما ضعیف تر از حد معمول است
- کبودی یا تغییر رنگ
اگر در حین آسیب دیدگی صدایی در داخل زانوی خود شنیدید یا احساس کردید، به احتمال زیاد همراه با عقب زدگی زانو، یکی از رباط های خود را پاره کرده اید. پارگی رباط ها نیز می تواند بسیار دردناک باشد و استفاده از زانوی خود را برای شما سخت یا غیرممکن کند.
روش های درمان عقب زدگی زانو
درمان عقب زدگی زانو بسته به شدت آن با سه روش فیزیوتراپی، ارتزها و عمل جراحی قابل درمان است.
فیزیوتراپی
در روش فیزیوتراپی سعی بر تقویت عضله چهار سر ران می شود. پزشک روش صحیح راه رفتن را به بیمار آموزش می دهد، همچنین تکنیک های مناسب جهت اصلاح عدم تعادل به بیمار آموزش داده می شود.
ارتزها
ارتز وسیله ای است که جهت محفاظت از زانو استفاده می شود، این وسیله باعث محدود شدن حرکت پا و ثابت ماندن ران می شود، در حالت کلی باعث حفظ الگوی راه رفتن مناسب می شود.
عمل جراحی زانوی عقب زده
در حالت های شدیدتر عقب زدگی زانو، متخصص ارتوپدی عمل جراحی را برای افزایش سطح عملکرد پا و زانو پیشنهاد می دهد. در این عمل جراحی بعد از ایجاد برش، رباط های آسیب دیده زانو را برداشته و آن ها را با تاندون جایگزین می کند.
جراحی که برای درمان عقب زدگی زانو بکار می رود می تواند به دو شکل انجام شود. اولی ثابت کردن زانو از نوع خارجی و دومی ثابت کردن زانو از نوع داخلی.
در ثابت کردن خارجی زانو همانطور که از نامش پیداست تلاش می شود تا با کمک ثابت کننده های خارجی که در اطراف استخوان قرار می گیرد استخوان را ثابت کنند. در این حالت با کمک گیره ها و میله یک فریم خارجی شکل میدهند که به ثبات مفصل زانو منجر می شود.
در ثابت کردن داخلی مفصل زانو یک برش در مخل مورد نظر ایجاد شده و ثابت کننده ها در آن قرار می گیرند. اگر چه عقب زدگی زانو ها یکی از پیچیده ترین مشکلات مفاصل می باشد اما امروزه می توان با چند مرحله جراحی آن را به طور کامل درمان کرد.البته فیزیوتراپی نی زدر درمان عقب زدگی زانو موثر است و اهمیت دارد. اقدام به موقع برای درمان پیش از پیچیده تر و شدید تر شدن مشکل اهمیت دارد.
عوارض جانبی عقب زدگی زانو
اسلکت ها از ساختار های با اهمیت و با ارزش بدن هستند که به سر پاماندن و حرکت دادن بدن کمک می کنند. هر گونه تغییر یا آسیب که در ساختار اسکلت به وجود م یید نیازمند درمان و ترمیم است. عقب زدگی زانو ها نیز از مشکلاتی هستند که حتما باید به موقع درمان شوند. عدم درمان عقب زدگی زانو ها می تواند به پای ضربدری و پرانتزی و استئوآرتریت زانو را در دراز مدت ایجاد کند.
کلام آخر
عقب زدگی زانو یا هایپر اکستنشن زانو، زمانی اتفاق می افتد که زانوی شما بیش از حد معمول خود به عقب خم شود. آسیب های ورزشی و سایر آسیب ها نیروی زیادی به بافت همبند زانو (تاندون ها، رباط ها و غضروف هایی که آن را در جای خود نگه می دارند و به حرکت کمک می کنند) وارد می کند.
عدم درمان عقب زدگی زانو ها و رها کردن به حال خود باعث فشار بیشتر به بافت های زانو و ایجاد آسیب های بیشتر می شود.اگر این فرایند ادامه یابد به تغییر شکل بیشتر استخوان و مشکلات جدی می انجامد. پس توصیه می شود پس از مشاهده این موارد حتما به بهترین متخصص ارتوپدی در تهران مراجعه کرده و دستورالعمل های پزشک را به درستی و با جدیت دنبال کنید.
سوالات متداول عقب زدگی زانو
بهبودی از یک وضعیت خفیف تا متوسط ممکن است دو تا چهار هفته طول بکشد. جدی ترین موارد نیز ممکن است حدود شش ماه طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد.
هایپراکستنشن های خفیف خطر جدی نداشته و نیازی به جراحی ندارند. این آسیب های خفیف معمولا در خانه با استراحت، استفاده از یخ و زانوبند خوب قابل درمان است. البته مطمئن شوید که آسیب خفیف بهبود یافته است، زیرا عدم درمان یک آسیب خفیف می تواند بدتر شده و به پارگی رباط منجر شود.
بیشتر بزرگسالان و کودکان می توانند پس از اتساع یا برگشت زانو به فعالیت های عادی بازگردند. اگر آسیب شدید نباشد، زمان کمتری برای بهبودی نیاز است. همچنین شانس زیادی وجود دارد که بیشتر ورزشکاران بتوانند ورزش خود را انجام دهند.
نه، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه بازگشت زانو می تواند پا را کوتاه کند وجود ندارد.
سلام وقت بخیر…
۴۴ ساله ام که از سن ۳ سالگی دچار فلج اطفال از لگن پای چپ که عضله ۴ سر رانم از کار افتاده بود و الان هم زانوی پای چپم قدرتی نداره و زانوبند استفاده میکنم و همچنین پای راست من دچار عقب زدگی زانو شده درخواست کمک و راهنمایی برای بهبودی دارم با تشکر
سلام
لطفا برای بررسی و معاینه دقیق به مطب مراجعه کنید.
سلام دکتر خسته نباشی من یه دختر سه ساله دارم که الان متوجه شدم عقب زدگی زانو داره موقع راه رفتن اصلا مشخص نیست ولی وقتی که ایستاده مشخص میشه که عقب تر از حد طبیعی میره زانوهاش ؟ لطفا راهنمایی کنید مراحل درمانش چطوریه
حتما باید ویزیت شوند .ممنکنه نرمی رباط باشه