دکتر کاوه قرنی زاده / آسیب های لگن / ورزش های بعد از جراحی لگن
۷ دقیقه
ورزش های بعد از جراحی لگن

ورزش های بعد از جراحی لگن

آنچه می خوانید...

همان طور که می دانید جراحی لگن یکی از عمل هایی است که نیاز به مراقبت های جدی برای تسریع در بهبودی دارد. از مهمترین جرای های لگن می توان به تعویض مفصل اشاره کرد که برای بازتوانی نیاز به تمرینات ورزشی دارد. به این صورت توانایی حرکتی مفصل در زمان کوتاهی باز می گردد و دوران نقاهت کوتاه تر می شود. البته بدون مشورت با پزشک معالج به هیچ عنوان این تمرینات را انجام ندهید. به منظور آشنایی بیشتر با ورزش های مناسب بعد از جراحی لگن تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

اهمیت ورزش بعد از جراحی لگن

اهمیت فعالیت بدنی و ورزش بعد از جراحی لگن را نمی توان نادیده گرفت. ورزش چند بار در هفته می تواند عضلات اطراف مفصل مصنوعی را تقویت کند، همچنین انعطاف پذیری، سلامت ذهنی و سطح آمادگی عمومی را بهبود می بخشد. علاوه بر این حفظ وزن سالم می تواند به کاهش فشار وارده بر مفصل ران و لگن کمک کند.

بهترین زمان بازگشت به ورزش بعد از جراحی لگن

به بیماران توصیه می شود که در اسرع وقت پس از تعویض کامل مفصل خود، تمرینات خاصی را شروع کنند. این فعالیت ها با هدف بهبود انعطاف پذیری و قدرت عضلات آسیب دیده هستند و توسط پزشک و فیزیوتراپیست شما ارائه می شوند. در هفته های پس از جراحی، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که دفعات این تمرینات را در حین آماده شدن برای بازگشت به ورزش افزایش دهید. با این حال، از انجام فعالیت های ورزشی خودسرانه بعد از عمل اجتناب کرده و برنامه منظمی داشته باشید.

ورزش بعد از تعویض مفصل لگن و ران

همانطور که گفته شد مفصل مصنوعی نسبت به مفصل طبیعی عمر کوتاه تری دارد. بعد از عمل تعویض مفصل لگن و ران از انجام دادن ورزش های سنگین بپرهیزید. کارهای سنگین علاوه بر کاهش عمر مفصل امکان دررفتگی آن را نیز در پی دارد. بعد از مرخص شدن از بیمارستان طبق پیشنهاد متخصص ارتوپدی خود لازم است برای راه رفتن و نشست و برخاست از عصا یا واکر استفاده کنید.

همچنین قبل از جراحی لازم است در خانه محیطی مناسب برای فعالیت و حرکت راحت تر و بدون دردسر فراهم کنید، به عنوان مثال وسایلی که ممکن است هنگام راه رفتن به آن ها اصابت کنید را از سر راهتان بردارید و وسایل مورد نیاز خود را در نزدیکی تخت یا صندلی خود قرار دهید.

راه رفتن بعد از تعویض مفصل لگن

راه رفتن و پیاده روی های ملایم بعد از جراحی لگن می تواند به بازگشت انرژی و توان پاها بعد از عمل کمک کند. در ابتدا توصیه می شود که روزانه 3 تا 4 بار به مدت 5 تا 10 دقیقه به کمک واکر یا عصا در منزل راه بروید. با طی شدن روند بهبودی و بازگشت قدرت می توانید مدت زمان پیاده روی را به 20 تا 30 دقیقه برای 2 تا 3 مرتبه در روز افزایش دهید. پس از بهبودی کامل، پیاده روی منظم 20 تا 30 دقیقه ای، 3 تا 4 بار در هفته، به حفظ قدرت مفصل لگن کمک می کند.

ورزش برای ماهیچه های اصلی ران پا

به طور کلی، ورزش های بعد از جراحی لگن با هدف بازتوانی و بازگشت توان حرکتی بیمار توصیه می شود. به باور بسیاری از جراح، ورزش بعد از عمل های لگن و تمام جراحی های ناحیه ران و لگن باعث تسریع در روند بهبودی می شود. مناسب ترین فعالیت های جسمی بعد از عمل لگن که کاربرد زیادی دارد زیر شرح می شود:

تمرین تکیه به دیوار

  • کنار دیوار بایستید تا از دیوار برای محافظت استفاده کنید.
  • پایی که نزدیک به دیوار است را در پشت پای دیگر قرار دهید.
  • لگن خود را به سمت دیوار متمایل کنید تا احساس کشیدگی در قسمت بیرونی لگن کنید. این کشش را برای مدت 30 ثانیه نگاه دارید.
  • این تمرین را برای طرف مقابل هم انجام دهید. و کل این حرکت را چهار بار تکرار کنید.
ورزش های بعد از جراحی لگن
ورزش های بعد از جراحی لگن

توجه داشته باشید، حرکت از خم کردن و چرخاندن کمر خود حین این حرکت اجتناب کنید.

تمرین کششی چرخشی نشسته

این تمرین برای ماهیچه پیریفورمیس است که در ناحیه باسن قرار دارد. جهت انجام این تمرین مراحل زیر را انجام دهید.

ورزش های بعد از جراحی لگن
ورزش های بعد از جراحی لگن
  • بر روی زمین بنشینید و هر دو پا را مستقیم در جلوی خود قرار دهید. یک پا را به روی پای دیگر بیندازید.
  • به آرامی به سمت پای خم شده بچرخید و دست خود را در زیر خود برای محافظت قرار دهید.
  • بازوی مقابل خود را بر روی پای خم شده قرار دهید. به این ترتیب می توانید چرخش بیشتری داشته باشید.
  • به بالای شانه خود نگاه کنید و این کشش را برای مدت 30 ثانیه نگاه دارید. به آرامی به وضعیت نخست بازگردید.
  • این تمرین را برای پای دیگر هم انجام دهید و کل تمرین را 4 بار تکرار کنید.

توجه داشته باشید، استخوان هایی را که در تماس با زمین هستند، در تمام طول تمرین در همین حالت قرار دهید و بلند نکنید.

تمرین ورزشی زانو به بغل

ماهیچه های اصلی که در این تمرینات ورزشی به کار می روند شامل ماهیچه های ناحیه باسن هستند. در این تمرین کشش در این ناحیه احساس می شود.

  • به پشت بر روی زمین بخوابید و پاهای خود را مستقیماً به بیرون بکشید.
  • یک زانوی خود را خم کنید.
  • به آرامی زانوی خود را به سمت سینه تا جایی که می توانید بکشید.
  • با دست ها زانوی خود را بغل کنید و برای مدت 30 ثانیه در این وضعیت بمانید. سپس برای 30 ثانیه استراحت کنید.
  • این تمرین را برای طرف دیگر هم انجام دهید و سپس هر دو پا را با هم در سینه های خود جمع کنید. این حرکت ورزشی را برای 4 بار انجام دهید.
ورزش های بعد از جراحی لگن
ورزش های بعد از جراحی لگن

توجه داشته باشید، در این حرکت پشت خود را همواره به زمین بچسبانید.

کشش عضله همسترینگ

کشش ناشی از این حرکت ورزشی به کمر و ران ها و پشت زانو وارد می شود.

ورزش های بعد از جراحی لگن
ورزش های بعد از جراحی لگن
  • روی زمین به پشت بخوابید.
  • یک پا را به صورت صاف از زمین بلند کنید و به سمت سینه خود بیاورید و با دست پشت زانو را بگیرید.
  • پای خود را صاف کنید و سپس به آرامی آن را به سمت سر بکشید تا احساس کشش کنید. برای 30 تا 60 ثانیه نگاه دارید و سپس برای 30 ثانیه استراحت کنید. این تمرین را 4 بار تکرار کنید.

پزشک شما احتمالاً به شما توصیه می کند که خیلی زود به مفصل ران جدید فشار وارد نکنید. حتی در صورت بهبودی کامل، بعید است که بتوانید پس از جراحی تعویض مفصل ران به بیشتر ورزش‌های پرتحرک بازگردید .

ورزش های مضر بعد از جراحی لگن

به طورکلی، بهترین متخصص ارتوپدی در تهران توصیه می کنند که بعد از جراحی لگن از فعالیت‌های تکراری و پر ضربه خودداری کنید. ورزش هایی که دویدن، پریدن و فشار بر مفاصل لگن را دارند، توصیه نمی شود. همچنین، از ورزش‌هایی که احتمال سقوط آنها افزایش می دهد نیز باید خودداری کرد. در مجموع بهتر است از ورزش‌های پرتحرک مانند بسکتبال، راگبی و ورزش‌های رزمی اجتناب شود. این ورزش ها ممکن است سایش و خطر دررفتگی را افزایش دهند، لذا قبل از انجام این ورزش ها با پزشک خود مشورت نمایید.

کلام آخر

در انتها به خاطر داشته باشید انجام فعالیت های ورزشی و تمرینات گفته شده بعد از جراحی می تواند تاثیر مثبتی در روند درمان و بهبودی شما داشته باشد. سعی کنی تا جایی که ممکن است این تمرینات را به طور منظم انجام دهید و دستورات پزشک را نیز فراموش نکنید. شایان ذکر است انتخاب بهترین جراح لگن و رعایت مراقبت های بعد از عمل به همراه فعالیت های منظم بدنی میزان موفقیت جراحی را افزایش می دهد.

دکتر کاوه قرنی زاده

دکتر کاوه قرنی زاده متخصص ارتوپدی و دارای فلوشیپ های مختلف جراحی زانو و لگن از جمله جراحی مفصل ران از سویس و رتبه اول بورد تخصصی ارتوپدی کشور هستند. ایشان استادیار دانشگاه، دانشیار جراحی ارتوپدی، تیم مفصل ران و لگن، بخش جراحی ارتوپدی، بیمارستان توان بخشی شفا، دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند. همچنین عضو انجمن جراحی ارتوپدی ایران می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *