یکی از مشکلات رایج در بین افراد بخصوص در ورزشکاران (حرفه ای و مبتدی) کشیدگی تاندون آشیل پا می باشد. در اثر آسیب تاندول آشیل پا ، تاندول دچار التهاب و تورم شده و درد بسیاری را فرد متحمل می شود. این آسیب ها معمولا به علت التهاب تاندون یا تاندونیت اتفاق می افتد. در صورتی که این آسیب زیاد باشد و فشار زیادی به تاندون وارد شود پارگی قسمتی با تمام آن را در پی دارد که در این صورت باید به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کرد.
علل کشیدگی تاندون آشیل پا
- استفاده زیاد از تاندون
- انجام بیش از حد فعالیت فیزیکی به طور سریع
- استفاده از کفش های پاشنه بلند غیراستاندارد که باعث فشار زیادی به تاندول آشیل می شود.
- کف پای صاف در برخی موارد تاندول آشیل آسیب پذیر بوده و با هرگونه ضربه و فشاری به انقباض قوس کف پا منجر شده و در نهایت موجب کشیدگی تاندون پا می شود.
کشیدگی تاندون آشیل پا در چه افرادی شایع است؟
کشیدگی تاندون آشیل پا در ورزشکارانی که در رشته هایی به شرح ذیل هستند شایع می باشد:
- دو و میدانی
- ژیمناستیک
- رقص
- بیسبال
- سافتبال
- بسکتبال
- تنیس
- والیبال
بیشترین آسیب در این گروه مربوط به ورزشکاران دو و میدانی می باشد زیرا دفعتا و ناگهانی شروع به دویدن سریع می کنند که امکان پاره شدن تاندون آشیل زیاد می باشد. زیرا در این صورت عضله به طور ناگهانی دچار انقباض و کشیدگی می شود و این کشیدگی باعث آسیب به تاندون آشیل می شود. همچنین به طور کلی افرادی که بیشتر از 30 سال دارند دچار چنین آسیب هایی می شوند. درباره دررفتگی مفصل ران در این بخش بخوانید.
علائم کشیدگی تاندول آشیل پا
- احساس درد در قسمت پشت پا و قسمت فوقانی پاشنه پا به ویژه در زمان ایستادن در روی پنجه یا هنگام کشش قوزک پا می باشد.
- در صورت لمس تاندون فرد دچار حساسیت می شود.
- ورم در پا
- خشک شدن و سفتی پوست پا
- در هنگام وقوع آسیب صدایی مانند تلق یا پارگی شنیده شود.
- به سختی پا را حرکت دادن یا خم کردن
درمان کشیدگی تاندون آشیل پا
تاندن آشیل بسیار حساس است به طوری که پارگی های بسیار ریز در بافت تاندون ممکن است به پارگی کامل تاندون آشیل منجر شود. متاسفانه درمان پارگی تاندون کار ساده ای نبوده و نمی توان با کمک روش های غیر جراحی برای آن چاره ای اندیشید. دررفتگی شانه را در این قسمت بخوانید.
امروزه بهترین و تنها روش برای درمان آن جراحی است. ممکن است در آینده بتوان روش های دیگری را جایگزین آن نمود. عدم توانایی برای درمان غیر جراحی پارگی تاندون به دلیل ساختار آن است. تادون آشیل از بافت های قابل ترمیم نیست و اگر در اثر آسیب دچار پارگی شود نمی تواند خود را ترمیم کند و برای بهبود به عمل جراحی نیاز است.
یکی از بهترین توصیه هایی که به افرادی که دچار التهاب یا آسیب به تاندون شده اند، می شود این است که در همان مراحل ابتدایی آسیب برای درمان آسیب ایجاد شده اقدام نمایند و آن را به تاخیر نیاندازند. پیشروی آسیب منجر به پارگی تاندون می شود که دردسر زیادی برای درمان آن وجود دارد. یکی از آسیب های متداول دست ها مربوط به آرتروز دست است در این باره بیشتر بخوانید.
برای درمان التهاب تاندون کشیده شده معمولا از دارو های ضد التهاب استفاده میشود. به این طریق التهاب بافت های آسیب دیده اطراف تاندون آشیل برطرف میگردد.پیش از مصرف چنین دارو هایی حتما با پزشک خود مشورت نمایید و درباره دارو هایی که مصرف می کنید به ایشان اطلاع دهید.
یکی دیگر از روش های مطلوب برای درمان التهاب تاندون آشیل ، انجام فیزیوتراپی و حرکات کششی و نرمش است البته باید این حرکات با کمک فرد متخصص انجام شود تا از ایجاد آسیب بیشتر در اثر کشیدگی جلوگیری کند. ایجاد انعطاف در عظله های گاستروکنمیوس و سولئوس از اهداف انجام حرکات کششی در جلسات فیزیوتراپی است.
اگر در هر صورت نتوانید از دارو های ضد التهاب استفاده نماییید. می توانید یخ درمانی را با همان کارایی جایگزین نمایید. به این منظور می توانید با کمک تکه ای یخ پشت ساق پا را از قسمت که دچار التهاب شده است ماساژ دهید. در واقع با این کار به کمک سرد کردن قسمت آسیب دیده به کاهش التهاب کمک می کنید. درمان ساییدگی زانو را درمقاله ای دیگر مطالعه کنید.
مهم ترین توصیه ای که برای کمک به بهبودی سریع تر التهاب تاندون می شود ، کاهش فشار و استرس بر روی آن است. سعی کنید تا پایان بهبودی و مدتی بعد از آن از اعمال فشار به قسمت آسیب دیده خود داری نمایید. در این مدت تا پایان دوران نقاهت دویدن ، پریدن و بالا و پایین رفتن از پله ها ممنوع میباشد. در این حرکات تاندون پا در معرض فشار قرار میگیرد. با انجام مراقبتهای لازم می توانید از ایجاد التهاب مجدد در تاندون پا پیشگیری نمایید.
همچنین یکی دیگر از مراقبت های موثر در این زمینه بالا بردن پاشنه پا نسبت به پنجه و قسمت میانی کف پاست. با بالا بردن پاشنه پا فشار از روی تاندون آشیل برداشته می شود و در تسریع بهبودی موثر است . این کار را می توانید به کمک کفی های مخصوص کفش های طبی انجام دهید. به خاطر داشته باشید برای پیشگیری از آسیب بیشتر کفی و کفش های طبی را برای هر دو پا استفاده نمایید.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره انواع آسیب های اسکلتی از دکتر کاوه قرنی زاده متخصص ارتوپدی و دارای فلوشیپ های مختلف از سوئیس، آلمان، کانادا و یونان در حوزه جراحی های زانو و لگن در بخش نظرات سایت بپرسید.