تعویض مفصل لگن و پوکی استخوان
پوکی استخوان چه تاثیری بر روند جراحی تعویض مفصل لگن می گذارد؟ ارتباط تعویض مفصل لگن و پوکی استخوان چیست؟ کیفیت استخوان در اطراف مفصل لگن آسیب دیده بر میزان موفقیت جراحی لگن تاثیر زیادی می گذارد. قبل از جراحی لگن با سنجش تراکم استخوان، کیفیت استخوان ها بررسی می گردد. درصد تراکم استخوان ها بررسی می شود و با توجه به شدت پوکی استخوان، تکنیک جراحی مناسبی انتخاب می گردد.
اغلب جراحان بر لزوم انجام سنجش تراکم استخوان قبل از جراحی لگن اتفاق نظر دارند زیرا برنامه جراحی و طراحی پروتز بر اساس شدت پوکی استخوان می باشد. با توجه به اینکه افراد مسن بیشتر تحت جراحی لگن قرار می گیرند، انجام سنجش تراکم استخوان اهمیت بالایی دارد.
افراد مسن معمولاً به طور همزمان به پوکی استخوان و آرتروز مبتلا می شوند و این بیماری ها بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر منفی می گذارد.
عوارض پوکی استخوان در جراحی لگن
مطالعات نشان داده که جراحی لگن با وجود پوکی استخوان شرایط و محدودیت های مخصوص به خود را دارد. از جمله پیچیدگی های جراحی آرتروپلاستی لگن در افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند می توان به شکستگی استخوان حین عمل، جابجایی پروتز بعد از عمل و شکستگی استخوان بعد از جراحی لگن اشاره کرد.
بهترین انتخاب برای جایگذاری پروتز مفصل لگن در افراد مبتلا به پوکی استخوان، استفاده از ایمپلنت های سیمانی مخصوص می باشد. ولی استفاده از تکنیک های جدید و بدون استفاده از سیمان به دلایل مختلفی ارجحیت دارد؛ از مهم ترین مزیت های این روش می توان به عدم نگرانی بابت برداشتن سیمان در جراحی تعویض مجدد مفصل لگن اشاره کرد. ولی متاسفانه این روش برای افراد با استخوان بندی سالم پیشنهاد می گردد.
در صورتی که از تکنیک جراحی بدون استفاده از سیمان استفاده شود، می بایست بیمار برای مدت زمان بیشتری ثابت بماند تا پروتز در جای خود محکم و ثابت شود. در صورتی که فرد به پوکی استخوان مبتلا باشد احتمال شکستگی استخوان بعد از جراحی افزایش می یابد. این شکستگی معمولاً در ناحیه استخوان فمور یا همان استخوان ران مشاهده می شود. بنابراین رعایت نکات و مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن ضروری است.
نتیجه تعویض مفصل لگن در افراد مبتلا به پوکی استخوان
تراکم استخوان به معنای میزان قدرت استخوان می باشد و تراکم پایین استخوان باعث به تاخیر انداختن ثبات پروتز لگن می شود. با ایکس ری میزان تراکم استخوان ها سنجیده می شود. البته تراکم استخوان در نواحی مختلف بدن متفاوت است. مطالعات نشان داده که طول عمر پروتز لگن در افرادی که پوکی استخوان دارند کمتر است.
در صورتی که فرد به پوکی استخوان مبتلا باشد و همچنین اضافه وزن داشته باشد ، احتمال شکستگی استخوان و عدم موفقیت جراحی تعویض مفصل لگن بالاتر می رود.
نتیجه گیری
با توجه به اینکه جراحی تعویض مفصل لگن یکی از جراحی های پیچیده می باشد، انجام برخی بررسی ها و معاینات قبل از جراحی اهمیت بالایی دارد. افرادی که سن بالایی دارند و برای جراحی لگن اقدام می کنند، حتماً قبل از جراحی سنجش تراکم استخوان را انجام بدهند تا احتمال عوارض بعد از جراحی به حداقل برسد.
منبع : https://www.hindawi.com/journals/aorth/2016/8079354/