آرتریت، که اصطلاحا التهاب مفصل نیز نامیده می شود، یکی از رایج ترین علل درد در ران به شمار می رود. این وضعیت معمولاً به تدریج شروع می شود و با گذشت زمان بدتر می شود. التهاب مفصل ران یکی از آرتریت هایی است که بسیاری از افراد از آن رنج می برند، اما درد آن اغلب با درد در زانو، پشت و ران آمیخته می شود. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع آرتریت مفصل ران و روش های درمان آن بپردازیم، لذا تا انتها همراه ما باشید.
انواع آرتریت مفصل ران و لگن
انواع گوناگونی از آرتریت وجود دارد که می تواند ران را نیز درگیر کند که عبارتند از:
- استئوآرتریت ران (آرتروز)
- آرتریت روماتوئید ران (رماتیسم مفصلی)
- لوپوس اریتماتوز
- آرتریت پسوریازیس (پسوریاتیک)
1- استئوآرتریت مفصل ران و لگن
استئوآرتریت، که به بیماری آرتروز نیز شناخته می شود، یک نوع شایع از آرتریت یا التهاب مفاصل است که در اثر فرسودگی و با سایش مفاصل به وجود می آید. به همین خاطر است که این عارضه در افراد میان سال بیشتر از جوانان دیده می شود. معمولا استئوآرتریت مفصل ران، با مشکلات زیر در ارتباط است:
- مشکلات ساختاری از قبیل دیسپلازی (رشد نا به هنجار بافت ها و اندام ها) ران
- بالا رفتن سن
- چاقی
- سابقه آسیب و ضربه های ران
2- آرتریت روماتوئید مفصل ران
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی، بیماری سیستمیک است که نه تنها مفصل ران بلکه کل بدن را درگیر می کند. این التهاب در اثر واکنش سیستم ایمنی اتفاق می افتد نه افزایش سن و یا ساییدگی مفاصل. ادامه دار شدن این نوع آرتریت در نهایت می تواند منجر به از بین رفتن استخوان و غضروف شود. آرتریت روماتوئید، در تمامی سنین حتی کودکان نیز دیده می شود.
توضیحات دکتر قرنی زاده در خصوص روماتیسم از نوع اسپوندیلیت آنکیلوزان
3- لوپوس اریتماتوز
لوپوس اریتماتوز که در بیشتر مواقع با همان عنوان لوپوس شناخته می شود، بیماری اتوایمیونی (خود ایمنی) است که تمامی قسمت های بدن از جمله مفصل ران را نیز درگیر می کند. اگر لوپوس به ران برسد، التهاب و آسیب بیشتری به مفصل وارد می شود. لوپوس در تمامی سنین دیده می شود، اما در افراد 15 تا 35 سال شایع تر است.
4- آرتریت پسوریاتیک
اگر چه این بیماری اغلب پوست را درگیر می کند، اما ممکن است آرتریت پسوریاتیک منجر به درد، التهاب و سفتی در قسمت های درگیر از جمله ران نیز شود. اغلب افراد مبتلا به این نوع آرتریت در ابتدا مشکلات پوستی (راش های قرمز) دارند، اما امکان بروز این عارضه در افراد عادی نیز وجود دارد.
علائم و نشانه های آرتریت یا التهاب مفصل ران و لگن
برخی از علائم آرتریت مفصل ران عبارتند از:
- درد مفصل ران
- دردی که بعد از بیدار شدن از خواب آزار دهنده است، اما بعد از انجام فعالیت، کمتر می شود.
- دردی که با انجام فعالیت های شدید و سنگین، بدتر می شود.
- سفت شدن ران
افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید و یا لوپوس، دچار خستگی و یا ضعف می شوند. هر نوع از آرتریت می تواند سایر قسمت های بدن را نیز درگیر کند. به عنوان مثال، آرتریت روماتوئید و لوپوس، به طور همزمان می توانند هر دو ران را درگیر کنند.
علت التهاب مفصل ران چیست؟
از مهمترین علات آرتریت مفصل ران و لگن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات و بیماری های مادرزادی
- نقص در غضروف، که انتهای استخوان ها را در مفاصل معمولی می پوشاند. عمدتاً از آب و پروتئین تشکیل شده است و وظیفه اصلی آن کاهش اصطکاک در مفاصل است، زیرا به عنوان ضربه گیر عمل می کند.
- فشار بیش از حد به مفاصل، چه از طریق افزایش وزن یا از طریق فعالیت های بیش از حد.
- پوکی استخوان که ممکن است به دلیل افزایش وزن یا افزایش سن ایجاد شود.
تشخیص آرتریت مفصل ران
تشخیص آرتریت مفصل ران مهم ترین مرحله است، زیرا به انتخاب روش درمان صحیح کمک می کند. ارزیابی و تشخیص می توان شامل موارد زیر باشد:
- بررسی سوابق پزشکی، از جمله تجربه داشتن درد
- تست های فیزیکی
- رادیوگرافی و یا اشعه ایکس جهت تشخیص هر گونه وضع غیر عادی در مفصل
- آزمایشات خون، جهت بررسی آنتی بادی هایی که با آرتریت در ارتباط هستند
درمان آرتریت مفصل ران و لگن
توجه داشته باشید که هر یک از انواع آرتریت های مفصل ران درمان قطعی نداشته و روش های درمان تنها به کاهش درد و علائم کمک می کنند. کاهش علائم التهاب مفصل ران معمولا با دو رویکرد روش های غیر جراحی و جراحی قابل کنترل است.
روش های غیر جراحی
پزشک برای کاهش درد و برخی از عوارض ناشی از این بیماری، ابتدا روش درمان غیرجراحی را با تجویز برخی داروها به صورت قرص، تزریقی یا کرم و یا انجام جلسات فیزیوتراپی و برخی ابزارها دنبال می کند که عبارتند از:
- مصرف داروهای ضد التهابی مانند ایبوبروفن
- استفاده از کورتیکواستروئیدها و تزریق به مناطقی که دچار التهاب شده اند.
- انجام تمرینات فیزیکی برای نرم تر شدن و یا افزایش انعطاف پذیری ماهیچه ها و عضلات، مانند شنا کردن بعد از پشت سر گذاشتن دوران درمان
- بیماران بایستی تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنند، به عنوان مثال، همیشه وزن خود را متعادل نگه دارند، رژیم غذایی مناسبی داشته باشند، تا حد امکان استرس را از خود دور نگه دارند و به تمرینات کششی بپردازند.
روش های جراحی
پزشک پس از جواب ندادن روش های درمانی غیرجراحی به درمان جراحی متوسل می شود و با توجه به وضعیت مفصل، سن، مرحله بیماری و نوع آرتروز، جراحی مناسب تعیین می شود. از رایج ترین روش های جراحی که انجام می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعویض مفصل ران: برای تسکین درد و بهبود تحرک در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید.
- پیوند استخوان: برخی از بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز دچار استئونکروز می شوند که منجر به مرگ سلول های استخوانی می شود.
- استئونکروز: برای کاهش فشار روی مغز استخوان و تحریک جریان خون در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز.
- سینووکتومی: این عمل با برداشتن بخشی از پوشش مفصل انجام می شود.
کلام آخر
التهاب یا آرتریت مفصل ران و لگن یکی از مشکلات شایع در اغلب سالمندان است که به واسطه افزایش سن و آسیب به مفاصل رخ می دهد. این بیماری انواع مختلفی دارد که پزشک بر اساس آن و بسته به تشخیص وضعیت، سن و وضعیت سلامتی بیمار، پزشک مناسب ترین روش درمانی را برای کاهش علائم و پیشگیری از عوارض تعیین می کند.
معمولا درمان به دور روش غیر جراحی مانند فیزیوتراپی و ورزش یا جراحی انجام می شود. البته شایان ذکر است که درمان انواع التهاب مفاصل ران و لگن قطعی نیست و تنها هدف از درمان، کاهش علائم بیماری است. در پایان توصیه می شود به محض تجربه هر یک از علائم این عارضه به بهترین متخصص ارتوپدی در تهران مراجعه کنید.