عمل مجدد تعویض مفصل لگن

جراحی مجدد تعویض مفصل لگن و ران

جراحی تعویض مفصل لگن برای اکثر بیماران عمر طولانی مدت دارد، اما در برخی موارد ممکن است به جراحی مجدد داشته باشد. معمولا با انتخاب جراح خوب و رعایت مراقبت های بعد از عمل، درصد عمل مجدد تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. اما در برخی موارد مانند افزایش سن، آسیب مجدد، عفونت و در رفتگی مکرر نیاز به جراحی ثانویه برای مفصل لگن وجود دارد. جراحی مجدد تعویض مفصل لگن و ران یکی از جراحی های حساس ارتوپدی است که در ادامه این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.

جراحی مجدد تعویض مفصل ران و لگن

جراحی مجدد تعویض مفصل ران و لگن، یک روش جراحی است که در آن مفصل ران مصنوعی قدیمی با مفصل جدیدی جایگزین می شود. این جراحی برای بیمارانی که در گذشته جراحی تعویض مفصل ران را انجام داده اند ولی به دلیل عوارضی نیاز به جراحی دوباره دارند، انجام می شود.

اکثریت سالمندان که سابقه جراحی تعویض مفصل لگن داشته اند می توانند تا 15 الی 20 سال از این پروتز ها استفاده کنند. حتی دیده شده است که این مدت زمان می تواند افزایش یابد. با این حال برخی بیماران در طول زندگی خود نیاز به انجام جراحی ثانویه پیدا می کنند. این مورد در بیمارانی که در سنین پایین جراحی تعویض مفصل انجام داده اند و یا بیمارانی که فعالیت فیزیکی زیادی دارند، بیشتر دیده می شود.

انجام جراحی مجدد تعویض مفصل لگن چگونه تشخیص داده می شود؟

افرادی که به جراحی مجدد مفصل لگن نیاز دارند باید آزمایشات وسیع تری قبل از جراحی داشته باشند. در برخی موارد از آزمایشات ایکس ری و سی تی اسکن و ام آر آی استفاده می شود تا هرگونه مشکلی تشخیص داده شود. در ابتدا باید موقعیت مفصل لگن و پروتز لگن تعیین گردد تا در زمانی که جراحی در حال انجام است مشکلی پیش نیاید.

علت جراحی مجدد تعویض مجدد مفصل ران و لگن

جراحی مجدد تعویض مفصل لگن به دلیل آسیب به پروتز مصنوعی یا عوارض نادری مانند عفونت همراه با انجام می شود. در ادامه به برخی از مهم ترین دلایل انجام مجدد جراحی تعویض مفصل ران و لگن اشاره می کنیم:

1- در رفتگی مکرر مفصل لگن

پروتزی که برای مفصل لگن استفاده می شود همان شکل مفصل طبیعی را دارد و به شکل گوی و کاسه است. برای اینکه مفصل لگن عملکرد درستی داشته باشد لازم است که قسمت گوی شکل مفصل در قسمت کاسه ای باقی بماند. برای این منظور نیاز است تا موقعیت قسمت توپی شکل و قسمت کاسه ای جهت درستی داشته باشد.

از سوی دیگر عضلات مرتبط با حرکت لگن و تاندون های اطراف این مفصل قوی و سالم باشند. تعویض مفصل لگن به صورتی انجام می گیرد که فرد بتواند همانند گذشته حرکت داشته باشد و نباید حرکت کردن فرد محدود شود. در صورتی که موقعیت پروتز مناسب نباشد احتمال دارد که مفصل دچار در رفتگی شود.

2- عدم موفقیت در جراحی اول

در برخی موارد، جراحی تعویض مفصل ران ممکن است نتیجه موفقیت آمیزی نداشته باشد. در نتیجه فرد به دلیل عدم تسکین درد و کاهش تحرکات مفصل مجبور به انجام جراحی مجدد شود. در برخی موارد، خطای پزشکان در جراحی تعویض مفصل می تواند باعث عدم موفقیت شود. در این صورت، لازم است که فرد به پزشک دیگری مراجعه کرده و جراحی مجدد را انجام دهد.

3- آسیب به پروتز لگن

اجزای پروتز که در تماس با یکدیگر حرکت می کنند به مرور زمان دچار فرسایش می شوند. در بیماران جوان و بیمارانی که از لحاظ فیزیکی به شدت فعال هستند، سرعت این فرسایش و اصطکاک بیشتر است. حرکات تکراری برای این پروتز می تواند در برخی موارد باعث شکستگی شود. بر اساس نوع جراحی که برای فرد انجام می گیرد، جنس پروتز مصرفی می تواند متفاوت باشد.

4- عفونت بعد از جراحی

عفونت در هر زمانی بعد از جراحی تعویض مفصل می تواند رخ دهد. ولی معمولاً در شش هفته ابتدایی بعد از جراحی احتمال بروز آن در بالاترین حد خود قرار دارد. در صورتی که عفونت باعث تخریب مفصل شد، نیاز به جراحی مجدد و برطرف کردن علائم آن ضرورت دارد. برای آشنایی بیشتر مقاله عفونت بعد از تعویض مفصل لگن را مطالعه کنید.

5- آسیب به مفصل تعویض شده

در برخی موارد، افراد ممکن است در پی اصابت حادثه یا سقوط از ارتفاع دچار آسیب در مفصل تعویض شده لگن و ران خود شوند. در این صورت، جراحی مجدد تعویض مفصل لگن و ران برای رفع آسیب و بازگشت به فعالیت های روزمره الزامی است.

6- تخریب تدریجی مفصل مصنوعی

یکی از علل شایع برای جراحی مجدد تعویض مفصل ران و لگن، تخریب تدریجی مفصل است. این به معنی آن است که با گذر زمان و استفاده مفصل، بافت های آن تخریب می شوند و نیاز به تعویض مفصل دوباره حس می شود.

7- افزایش سن

با گذر زمان و پیر شدن، مفصل ران فرد تخریب می شود و نیاز به تعویض مفصل دوباره حس می شود. برای افرادی که سن بالایی دارند، جراحی مجدد تعویض مفصل ران امری شایع است.

8- افزایش وزن

افرادی که پس از عمل دچار اضافه وزن و چاقی شدید می شوند، ممکن است به دلیل فشار زیادی که بر مفصل ران وارد می کنند، نیاز به تعویض مفصل دوباره داشته باشند. همچنین، افزایش وزن بعد از جراحی تعویض مفصل می تواند باعث عود علائم همچون درد شود، در نتیجه نیاز به جراحی مجدد احساس می شود.

پیشگیری از عمل مجدد تعویض مفصل لگن و ران

در اولین قدم برای پیشگیری از جراحی مجدد تعویض مفصل لگن، باید به بهترین متخصص ارتوپد در تهران برای عمل تعویض مفصل لگن مراجعه کنید. هر چه مهارت جراح بیشتر باشد، احتمال بروز خطا و جراحی دوباره کاهش پیدا می کند. علاوه بر این، رعایت مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن و ران می تواند تا حد زیادی از عوارض احتمالی بعد از عمل بکاهد. از دیگر راهکارهای پیشگیری از عمل دوباره لگن می تواند به موارد زیر اشاره کرد:

  • توصیه می شود به منظور جلوگیری از عمل دوباره تعویض مفصل ران و لگن از فعالیت های سنگین و نامناسب خودداری کنید.
  • ورزش هایی مثل فوتبال و بسکتبال که باعث ضربه به مفصل می شوند، به شکل محدود و با مراقبت انجام شوند.
  • از استفاده و طولانی مدت از مفصل ران خودداری کنید و در صورت نیاز از وسایل کمکی مانند چوب دستی و واکر که حرکت را تحت کنترل قرار می دهند، استفاده کنید.
  • با رعایت مراقبت های بهداشتی بعد از عمل اولیه از بروز مشکلات جدی بکاهید و در صورت بروز علائم غیر طبیعی به پزشک خود مراجعه کنید.

کلام آخر

معمولا در افرادی که دچار آسیب به پروتز مانند فرسایش پروتز، شل شدن و یا شکستگی پروتز شده اند، جراحی مجدد تعویض مفصل لگن و ران انجام می شود. از دیگر دلایل انجام جراحی دوباره تعویض مفصل لگن می توان به خطای پزشک، عفونت، افزایش سن و درد رفتگی مکرر مفصل لگن اشاره کرد. به طور معمول طول عمر پروتزهای مصنوعی به کیفیت، سبک زندگی بیمار و سن او بستگی دارد. در هر حال اگر به هر دلیلی، نیاز مجدد به جراحی داشتید به بهترین جراح لگن در تهران مراجعه کرده و پس از تشخیص جراح برای عمل اقدام کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *