چرخش لگن چیست

چرخش لگن

درد لگن می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برای مثال این درد می تواند ناشی از آسیب در تصادفات با ماشین، افتادن و تغییرات آرتریتی در مفصل لگن،اسکولیوز و برخی دلایل دیگر باشد. در بسیاری از موارد درد لگن به دلیل چرخش لگن و جهت گیری نامناسب آن ایجاد می شود. این جهت گیری نادرست باعث سیگنال فرستادن اعصاب ناحیه و درد لگن می شود. ما در این مقاله با علل، علائم و درمان چرخش لگن خواهیم پرداخت، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

چرخش لگن چیست؟

به انحنای بیش از حد استخوان ران ناشی از فشار بیش از حد، چرخش لگن گفته می شود. داشتن درجات مشخصی از کج شدن لگن ممکن است طبیعی باشد و برای فرد مبتلا مشکلی برای سلامتی ایجاد نکند. اما از طرف دیگر، اگر میزان این چرخش زیاد باشد، خطر زانو درد، کمردرد و سایر اختلالات اسکلتی عضلانی را افزایش می‌دهد.

علت چرخش لگن چیست؟

چرخش یا کج شدن لگن وضعیتی است که استخوان‌های لگن هم راستا نیستند و به دلیل عدم تعادل عضلانی ایجاد می شود. این عارضه اغلب با دلایل مختلفی ایجاد می شود که علل اصلی آن عبارتند از:

  • پیروی از یک سبک زندگی غیر فعال و ناسالم، مانند نشستن طولانی مدت و ورزش نکردن
  • پیروی از الگوهای حرکتی غلط مانند ورزش های سنگین نادرست
  • وضعیت نشستن اشتباه
  • دلایل ژنتیکی

علائم چرخش لگن

جای تعجب نیست که بسیاری از افراد در دنیای مدرن علائم و نشانه‌های کج شدن لگن را داشته باشند. به طور کلی، اغلب افراد جامعه با نشستن یا انجام حرکات با موقعیت‌های اشتباه برای مدت طولانی دچار کوتاه شدن عضلات ران، افزایش فشار بر روی کمر و آتروفی عضلانی می شوند. این مشکلات به مرور زمان و به محض اینکه در فرد وجود داشته باشد، فعالیت های روزانه منظم مانند بستن بند کفش می تواند باعث درد شود.

چرخش لگن و کمر درد

لگن در مرکز بدن قرار دارد. لگن باید وضعیتی مشخصی داشته باشد و با یک جهت گیری درست می توان گفت که لگن وضعیت سلامتی دارد. لگن می تواند به سمت جلو یا عقب بچرخد و یا می تواند به سمت بالا یا پایین به یک طرف بچرخد. این وضعیت پیچیده لگن می تواند به صورت نا محسوس باشد و اصلاً مشخص نباشد. ولی معمولاً بعد از تصادفات و آسیب به لگن این حالت به صورت همیشگی می تواند مشکلات بسیاری مانند کمردرد به وجود آورد.

انواع چرخش لگن

کجی لگن با توجه به جهات اصلی که به سمت آن منحرف می شوند به سه شکل تقسیم بندی می شود که عبارتند از:

  • چرخش لگن قدامی (انحراف به سمت جلو)
  • چرخش لگن خلفی (انحراف به سمت عقب)
  • چرخش لگن جانبی (انحراف به سمت چپ یا راست)

زمانی که لگن به سمت جلو یا عقب یا چپ و راست می چرخد، تمام استخوان هایی که به مفصل لگن می رسند به یک سمت می چرخند. هرگونه تغییر جهت می تواند بر پایین کمر تاثیر بگذارد.

علل و علائم چرخش لگن به سمت جلو

این نوع چرخش که به سمت جلو است می تواند باعث سفت شدن ماهیچه های پایین کمر شود، زیرا این حالت بر انحنای طبیعی که در ستون فقرات وجود دارد می افزاید. مشکلاتی که ناشی از وضعیت نادرست لگن هستند شایع تر از مشکلاتی است که چرخش لگن به سمت جلو به وجود می آورد. چرخش لگن به سمت جلو شاید به دلیل وزن بالای شکم ایجاد شود. برای مثال در طول بارداری به دلیل افزایش وزن در ناحیه شکم احتمال ایجاد این عارضه بیشتر است.

علل و علائم چرخش لگن به سمت عقب

چرخش لگن به سمت عقب دقیقاً بر خلاف حالت رو به جلو است. این مشکل از انحنای طبیعی می کاهد. به این ترتیب ماهیچه های کمر از مقدار طبیعی بیشتر کشیده می شوند. در هر دو وضعیت بیمار درد را تجربه می کند، اما میزان آن برای همه افراد به صورت یکسان نیست.

علل و علائم چرخش لگن جانبی

کجی یا انحراف جانبی لگن زمانی رخ می دهد که یک سمت لگن بالاتر از دیگری باشد. این می تواند باعث شود برخی از عضلات منقبض و برخی دیگر ضعیف شوند. علائم این عارضه شامل درد کمر و لگن، راه رفتن نامتعادل، تراز ضعیف ستون فقرات می شود. علت اصلی این بیماری اغلب به دلیل عدات بد وضعیت بدن، نشستن بیش از حد با وضعیت بدنی نادرست، اختلاف طول پا و عدم تعادل بدنی است.

چرخش-لگن به عقب

عوارض چرخش لگن

اگر این چرخش به جلو یا عقب لگن باعث درد کمر مخصوصاً در پایین کمر شود که ممکن است بسیار دردناک باشد. در حقیقت وضعیت نامناسب لگن به صورت مزمن مشکلاتی را در بسیاری از وضعیت های ایستادن و نشستن و خوابیدن ایجاد می کند. این وضعیت مزمن می تواند باعث درد کمر و ستون فقرات و دیگر نواحی نزدیک شود.

در برخی موارد چرخش لگن به قدری شدید است که می تواند باعث تغییر در طول پاها شود. در این حالت یک پا از پای دیگر بلند تر است. این حالت بسیار دردناک است و در فعالیت های روزمره ، فعالیت های ورزشی و … اختلال ایجاد می کند.

چگونه می توان چرخش لگن را درمان کرد؟

شایع ترین درمان چرخش لگن از طریق مداخله جراحی برای صاف کردن ستون فقرات و سپس توانبخشی است. ورزش صحیح زیر نظر مربی ورزشی نیز یکی از موثرترین راه های درمان کج شدن لگن محسوب می شود و این امر از طریق تمرینات قدرتی انجام می شود.

حرکات اصلاحی چرخش لگن

اکثر مواقع اینگونه مشکلات مزمن با انجام حرکات ورزشی مناسب و فیزیوتراپی اصلاح می گردند. زمانی که لگن از جهت طبیعی خود خارج شده باشد می توان با انجام فیزیوتراپی جهت دهی مناسبی را ایجاد کرد. این برنامه های ورزشی شامل کشش و تقویت ماهیچه های ناحیه لگن می باشد. نواحی که هدف هستند شامل لگن، کمر و شکم می شوند.

چگونه می توان تعادل را در هنگام بروز چرخش یا کجی لگن حفظ کرد؟

هنگام ابتلا به کج شدن لگن، می توان تعادل را برای ایستادن به حالت ایستاده، بسته به شکلی که در آن تحت تأثیر قرار می دهد، حفظ کرد و مهم ترین روش های زیر است:

کجی قدامی لگن

برای حفظ تعادل به منظور ایستادن با کجی قدامی لگن، باید ستون فقرات را به شدت کشیده و عضله رکتوس شکمی و کوتاه شدن عضله ارکتور اسپاینا را افزایش دهید. چرخش جلویی لگن گاهی با انحنای رو به عقب که در ناحیه کمری ستون فقرات رخ می دهد، همراه است.

چرخش لگن خلفی

برای حفظ تعادل به منظور ایستادن با چرخش عقب لگن، چرخش ستون فقرات با کوتاه شدن عضله و کشیدگی عضله ارکتور اسپاینا رخ می دهد.

کج شدن خلفی لگن ممکن است با انحنای جانبی غیرطبیعی ستون فقرات یا نخاع، همراه باشد، اما انحنای جانبی همیشه همراه با چرخشش لگن خلفی رخ نمی دهد.

چرخش جانبی لگن

برای حفظ تعادل به منظور ایستادن با کجی جانبی لگن، به جای اینکه استخوان ران صاف بماند، معمولاً تمایل به حفظ مرکزیت وزنه ای دارد که روی آن قرار دارد. این امر مستلزم آن است که عضلات ابدکتور فموریس (مدیوس گلوتئوس و مینور در هر دو طرف) تلاش عضلانی برای کشیدن لگن به سمت بالا به سمت استخوان ران انجام دهند.

 

مطالب مرتبط
21 Responses
  1. سلام اقای دکتر چرخش جانبی لگن ممکنه بدلیل اختلاف زاویه مفصل سمت چپ و راست لگن باشه؟
    با چه عکسیبرداریی میشه این زاویه رو مقایسه کرد؟
    ممنون میشم پاسخ بدید

  2. سلام
    دختر من ۱۸ سالشه و‌ با چرخش لگن به دنیا اومد و پاهاش رو جلوی هم میزاره و‌راه میره . ده سالش بود به پاش رو عمل کردیم . قبلش کفش مخصوص پوشید ولی مشکل به قوت خودش باقیست. آقای دکتر هنوز راهی برای اصلاحش هست؟

  3. سلام خسته نباشید من فکر میکردم انحراف زانو دارم رفتم دکتر گفتن چرخش لگن هست که خطای دیدایجاد میکنه الان نمدونم چکارکنم باورزش درست میشه یا نه میشه راهنمایی کنید.

  4. با سلام، ببخشید من گودی کمرم زیاد شده، ده ثانیه هم نمیتونم سر پا بایستم سیاتیک پای چپم میگیره. اینقدر درد عصب سیاتیکم شدیده، که چند ماهه خونه نشین شدم، و بعضی وقتها به اعضای خانواده التماس میکنم که پای چپم رو بکشید، با کشیدن رو به بیرون، احساس میکنم دردم کم میشه. ایا این علایم میتونه نشانه ی چرخش لگن باشه؟

  5. سلام . یکسال پیش در حال فوتبال برای شوت زدن پای چپم به سمت داخل پیچید و چندتا دکتر رفتم گفتند مشکلی نیست و حتی ام آر آی هم گرفتم که مشکلی ندیدن ولی زمان انجام فعالیت ورزشی درد میگیره و در کل روز هم یه درد خفیف دارم و مطمعنم که لگنم یه مشکلی داره

      1. سلام . من چرخش لگن دارم فقط هنگام راه رفتن لگن بشدت به سمت چپ میچرخه عکس ، ام آر ای کمر و لگن همه دارم و مشکلی نشون نداده .. لطفا راهنمایی بفرماید

  6. سلام درد کمر دارم یکی دوبار یه تقی کرد و سریع خوب شدم ولی ایندفعه حس میکنم انگتر لگنم چرخیده لطفا کمکم کنید به چه دکتری باید مراجعه کنم
    تو خونه اگه‌ حرکات اصلاحی و انجام بدم خوبه؟؟؟
    من تو شهرستانم ممنون میشم راهنمائیم کنید🙏🙏

  7. سلام من از اسفند ماه دچار چرخش لگن چپ شدم با کمر درد شدید و درد شدید پا و باسن لگن دچار شدم ۱۰ جلسه فیزیوتراپی رفتم اول پای چپم نیم سانت کوتاه تر بود از راستم الان یک اندازه است ولی درد امان منو برید نمیتونم بشینم زندگی معمولی داشته باشم واقعا درمانش چیه؟

    1. جسارت نباشه به صاحب سایت اما برای رفع این عارضه دارزبکشید وسعی کنید اون گودیی ک درکمرتون هس روبه زمین نزدیک کنید سعی کنید گودی رو به زمین بچسبونید 5ثانیه نگه دارید وبعد استراحت هرشب ا هربار ک دراز میکشید نبار انجامش بدید گودی کمرتون نرمال میشه ان شالله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *